Oam 22 1
Koronavírus fertőzés gyanúja merült fel az ÓAM Ózdi Acélművek egy dolgozójánál

Koronavírus fertőzés gyanúja merült fel az ÓAM Ózdi Acélművek Kft. egy dolgozójánál

Azonnal újabb biztonsági intézkedésekkel reagált a vállalat 

Április 10-én az ÓAM Ózdi Acélművek Kft. egyik dolgozója munka közben rosszul lett. A szabályok szerint az üzem felelős szakembere azonnal értesítette a mentőket, akik a Miskolci Semmelweis kórházba szállították a dolgozót. Az eddigi információk alapján az tudható biztosan, hogy az érintett kollégán elvégzett ún. koronavírus gyorsteszt eredménye pozitív lett. A vírusfertőzés kapcsán teljes bizonyosságot nyújtó diagnosztikai vizsgálat eredményét 48 órán belül, várhatóan április 12-én kapja meg a dolgozó az egészségügyi intézményben. 

A vállalat két hét szabadságot rendelt el minden olyan munkavállaló számára, akik az elmúlt időszakban érintkezésbe léptek a munkatárssal, önkéntes házi karantén vállalását kérve ezen munkavállaóktól. Az események után azonnal soron kívüli fertőtlenítő takarítást végeztek az ÁNTSZ szakembereinek útmutatása alapján az üzem minden olyan érintett helyiségében, ahol a fertőzés gyanújával kórházba szállított kolléga tartózkodott. Az üzemben dolgozó minden munkavállaló számára maszkot biztosít a vállalat, melynek viselését kötelezővé tették.

„A legfontosabb dolgozóink egészségének megóvása, ezért az eddigieken felül azonnal újabb biztonsági intézkedéseket vezettünk be, folyamatosan kapcsolatban állunk az ÁNTSZ szakembereivel és mindenben követjük útmutatásaikat a jövőben is.  A régió egyik legjelentősebb munkaadójaként több mint 600 munkavállalónk megélhetéséért is felelősek vagyunk, ezért a legmagasabb fokú biztonsági intézkedések mellett a következő időszakban is az a célunk, hogy fenn tudjuk tartani a termelést. Ezúton is szeretném megköszönni minden munkavállalónknak az utóbbi időszakban tanúsított szabálykövető és fegyelmezett magatartását és mielőbbi felépülést kívánunk az érintett kollégának. ” – mondta el Dr. Móger Róbert az ÓAM Ózdi Acélművek Kft. ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy bár az üzemben a termelés már hetek óta a minimálisan szükséges létszám bevonásával zajlik, de a kényszerszabadságok ellenére a munka átszervezésével továbbra is biztosítható a működés. 

Egy másik dolgozó április 11-én informálta műszakvezetőjét, hogy láz panaszával az otthonából mentők kórházba szállították, de a dolgozótól kapott tájékoztatás alapján úgy tudjuk, őt végül a kórházból hazaengedték, nem igazolódott a vírusfertőzés gyanúja.

A vállalat ezúton is kéri minden dolgozóját, hogy fokozottan tartsák be a higiéniai előírásokat és azonnal jelentsék műszakvezetőjüknek, ha betegség jeleit érzékelik magukon. Különös tekintettel hőemelkedés, torokfájás, nehézlégzés, egyéb influenza, vagy hasmenéssel kapcsolatos tüneteket. Határozottan kérjük minden munkavállalónkat, hogy amennyiben betegnek érzi magát, semmiképpen ne jöjjön dolgozni!

Hetek óta megerősített biztonsági intézkedések mellett működik az üzem:
Az ÓAM Ózdi Acélművek Kft. az elmúlt hetekben számos óvintézkedést vezetett be a koronavírus járvánnyal összefüggésben

  • Hetek óta a lehető legalacsonyabb létszámmal működik az üzem minimalizálva a gyár területén tartózkodó emberek létszámát, így csökkentve a vírus terjedésének esélyét. 
  • Azokban a munkakörökben, ahol ez lehetséges volt, minden kolléga számára biztosították az otthoni munkavégzés körülményeit.
  • A gyár területére érkezőket a kapuknál ellenőrzik - testhőmérsékletet mérnek - és azon személyeket, akiknél lázat vagy hőemelkedést diagnosztizálnak, nem engedik be a gyár területére. 
  • A vállalat területén számos ponton kézfertőtlenítő szereket helyeztek ki és tájékoztató plakátokon hívják fel a munkavállalók figyelmét a megelőzéssel kapcsolatos intézkedésekre és azok betartására. 
  • A még gyorsabb kommunikáció érdekében a vállalat elérhetővé tett egy olyan okostelefonon elérhető alkalmazást is, amelyen keresztül folyamatosan és azonnal tudják informálni a dolgozókat.